Οι μπανάνες τις τελευταίες δεκαετίες έχει κατακλύσει την ελληνική αγορά. Κι όχι άδικα, καθώς είναι ένα νόστιμο φρούτο που μπορούμε να απολαύσουμε ποικιλοτρόπως: ως σνακ, σε συνδυασμό με τα δημητριακά ή σε φρουτοσαλάτα. Πόσα γνωρίζουμε όμως στ' αλήθεια για τη διατροφική αξία της μπανάνας;
Μια μέτρια μπανάνα μας δίνει:
105 θερμίδες,
0,4 γραμμάρια λίπος
27 γραμμάρια υδατάνθρακες
3,1 γραμμάρια φυτικές ίνες
14 γραμμάρια ζάχαρη
1,3 γραμμάρια πρωτεΐνες
κάλιο
μαγνήσιο
κ.α.
Μια μπανάνα παρέχει το 25% της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Β6 που χρειαζόμαστε. Η Β6 συμμετέχει στο μεταβολισμό χρήσιμων ενζύμων και συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου στα πρώτα χρόνια της ζωής.
Σε όσους λένε πως οι μπανάνες παχαίνουν, οι διατροφολόγοι τονίζουν πως, σε αντίθεση με τα γλυκά, η ζάχαρη στα φρούτα «συνοδεύεται» από φυτικές ίνες κι έτσι μεταβολίζεται με πιο αργό ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για να παράγει περισσότερη ενέργεια και δεν την αποθηκεύει ως λίπος. Πρέπει όμως να προσέχουν οι διαβητικοί και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.