Το εμπόριο της ντροπής: Με 1.200 ευρώ αγοράζεις διπλωματική εργασία

Μια ολόκληρη βιομηχανία παράκαμψης των εξεταστικών διαδικασιών στα πανεπιστήμια αποκάλυψε η είδηση της περασμένης εβδομάδας ότι 106 φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας συνελήφθησαν να έχουν καταθέσει την ίδια εργασία.

«Αγγελίες για πώληση εργασιών είναι κολλημένες ακόμα και έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας», αποκαλύπτει ο καθηγητής που εντόπισε τους φοιτητές να έχουν πάρει τις εργασίες στη μαύρη αγορά των πανεπιστημίων, ομολογώντας ότι αυτό γίνεται εδώ και χρόνια. Γύρω από τα πανεπιστήμια έχει αναπτυχθεί ένα ολόκληρο χρηματιστήριο, στο οποίο επιτήδειοι και ειδικά κυκλώματα θησαυρίζουν πουλώντας έτοιμες φοιτητικές εργασίες από 40 ευρώ, πτυχιακές και διπλωματικές από 1.200 έως 1.600 ευρώ, μέχρι μεταπτυχιακές, σε ακόμα πιο ακριβή τιμή, ανάλογα με τις επιθυμίες του πελάτη.

Οι 106 φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, οι οποίοι συνελήφθησαν από τον καθηγητή τους να έχουν καταθέσει πανομοιότυπες εργασίες, άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου στα πανεπιστήμια και έγιναν η αφορμή να ξεκινήσουν επιτέλους έρευνες για ένα ζήτημα που ήταν κοινό μυστικό σε όλα τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, αλλά οι πάντες παρίσταναν ότι δεν το έβλεπαν.

«Εχει στηθεί μια ολόκληρη φάμπρικα. Ακόμα και στους χώρους του πανεπιστημίου μπορεί να βρει όποιος θέλει αγγελίες σε χαρτάκια με τα κινητά τηλέφωνα κολλημένα στους τοίχους», ομολογεί ο πρόεδρος της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων Γιώργος Ανδρουλάκης, ο οποίος εντόπισε τη μαζική αντιγραφή

Οι φοιτητές γιατί τους βόλευε, οι γονείς γιατί τα παιδιά τους ξεμπέρδευαν με το πρώτο πτυχίο, οι καθηγητές γιατί φοβόντουσαν την οργή των συμφερόντων που θα έθιγαν, κι έτσι η παρανομία όλο και μεγάλωνε, ώσπου βρέθηκε ένας θαρραλέος καθηγητής να σπάσει το απόστημα.

Η γενική συνέλευση του εν λόγω τμήματος αποφάσισε να τιμωρήσει τους φοιτητές, αποκλείοντάς τους από την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, ενώ διερευνώνται από τη σχολή οι ενδείξεις ομαδικής προμήθειας εργασίας από κοινό συντάκτη με ενδεχόμενο οικονομικό αντάλλαγμα. Η ΟΝΝΕΔ διέγραψε τα μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που είχαν αναμιχθεί στην υπόθεση, καθώς, όπως αποκαλύπτεται, στα κυκλώματα αυτά έχουν ενεργή συμμετοχή και στελέχη πολιτικών νεολαιών.