Πρώτη αιτία διαζυγίων στη Βρετανία η «απομάκρυνση»

Η απόσταση που δημιουργείται με την τριβή της καθημερινότητας είναι ο σημαντικότερος λόγος διαζυγίων στη Βρετανία

Ενώ μέχρι πρότινος στη Βρετανία ως κύρια αιτία διαζυγίων δέσποζε η απιστία, πλέον τα σκήπτρα διάλυσης των γάμων παίρνει ο θάνατος του έρωτα. Η εταιρεία λογιστικής πληροφόρησης, Γκραντ Θόρτον, βρήκε πως η απιστία, η χρόνια πρωταρχική αιτία διαζυγίου έπεσε στη δεύτερη θέση με ποσοστό 25%. Στην πρώτη θέση είναι η «απομάκρυνση των συζύγων», το γεγονός δηλαδή ότι δεν είναι ερωτευμένοι πιά, με το εντυπωσιακό ποσοστό του 27%.

Ειδικοί του ιδρύματος μελέτης των ανθρώπινων σχέσερων Relate σχολίασαν πως αυτή η αλλαγή μαρτυρά μια διαφοροποίηση στις προσδοκίες που έχουν οι άνθρωποι από ένα γάμο. Παρ΄ όλο που στο παρελθόν μια εξωσυζυγική σχέση έδειχνε ότι έχει σβήσει η σπίθα ανάμεσα στους συζύγους, πλέον δεν είναι απαραίτητο να προηγηθεί απιστία ώστε να αντιληφθούν ότι ο έρωτας έχει χαθεί. Ακόμα και οι πολυτάραχες και άστατες ερωτικές ζωές των διασήμων μπορεί να επηρεάζουν τα ζευγάρια, αφού έχουν συνηθίσει να ακούνε για απιστίες και δεν τις θεωρούν αιτία διάλυσης της οικογένειας στον ίδιο βαθμό όπως παλιότερα.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η «παράλογη συμπεριφορά» ως αιτία διάλυσης του γάμου με ποσοστό 17%, στην τέταρτη με 10% η «κρίση της μέσης ηλικίας», ενώ ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι τα «οικονομικά», που έχουν προκαλέσει το 5% των διαζυγίων.

Η διεθνής κρίση, η ανεργία και η έλλειψη χρημάτων, αν και δεν έχουν αυξήσει τα ποσοστά διαζυγίων, όμως επηρεάζουν τα ζευγάρια άμεσα. Το 82% καθυστέρησε να προχωρήσει τις διαδικασίες του διαζυγίου λόγω οικονομικών δυσχερειών, ενώ το 54% είπε πως η έκπτωση της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων ήταν παράγοντας που συνέβαλε σημαντικά στην καθυστέρηση του χαρτιού που επιβεβαίωνε την ελευθερία τους.

Άλλοι πάλι επέλεξαν να πάρουν διαζύγιο σε περίοδο οικονομικής λιτότητας ώστε να ωφεληθούν οικονομικά παρέχοντας χαμηλότερη διατροφή στο σύντροφό τους. Τα προγαμιαία συμβόλαια έχουν αυξηθεί λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας και το φαινόμενο επιλογής της χρονικής στιγμής υπογραφής ενός διαζυγίου ανάλογα με την κατάσταση της οικονομίας, την λιτότητα και τις περικοπές δεν πρόκειται να σταματήσει. Επίσης στη Βρετανία οι τιμές των σπιτιών έχουν πέσει δραματικά, οι όροι εκτίμησης των περιουσιακών στοιχείων έχουν αλλάξει και οι άνθρωποι ανησυχούν για το μέλλον της δουλειάς τους.

Tags: