Παιδιά και έφηβοι εξαρτημένα από την τεχνολογία: Η σύγχρονη επιδημία.

Ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών πέφτει θύμα της εξάρτησης από το διαδίκτυο και τη συσκευή του κινητού τηλεφώνου, του τάμπλετ ή του υπολογιστή του, εν ολίγοις, παθαίνει εθισμό με την οθόνη. Ήδη από το 2007 λειτουργεί ειδική κλινική στο Παίδων Αγία Σοφία, για την απεξάρτηση παιδιών και εφήβων και τα στοιχεία που λαμβάνουμε από εκεί είναι πραγματικά απογοητευτικά.

Τουλάχιστον 500 παιδιά έχουν νοσηλευτεί μέχρι στιγμής εκεί και πόσα ακόμα είναι που έχουν εξάρτηση και οι γονείς των οποίων δεν την έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει ή σπουδαιολογήσει ώστε να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν οι ηλικίες των παιδιών που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα ξεκινούν από 3-4 ετών και φτάνουν μέχρι ην ηλικία των 16. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία ερευνών, το 78% των παιδιών ηλικίας 5-12 ετών χρησιμοποιεί συστηματικά το διαδίκτυο, ενώ το ποσοστό ανέρχεται στο 90% σε παιδιά ηλικίας 10-12 ετών.

Η εξάρτηση από το κινητό ή την όποια ψηφιακή συσκευή που φέρει οθόνη, εστιάζεται στις δραστηριότητες που ασκούν τα παιδιά μέσω αυτής και όχι σε αυτή καθεαυτή τη συσκευή. Τα παιδιά δηλαδή εθίζονται στη χρήση των social media και των παιχνιδιών κατά κύριο λόγο. Τα social media προκαλούν εθισμό μέσω της αποδοχής που προσφέρουν και της επίπλαστης κοινωνικοποίησης, μέσω τω LIKES, ενώ τα παιχνίδια προκαλούν την προσκόλληση των παιδιών μέσω της δράσης που προσφέρουν συχνά έξω από τα όρια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα παιδιά να εμφανίζουν μια νοσηρή συμπτωματολογία. Ξημερώνονται με τα κινητό ή τον υπολογιστή παίζοντας ή σερφάροντας ως τα ξημερώματα, κλείνονται στον εαυτό τους, απομονώνονται αντί να κοινωνικοποιούνται, παρουσιάζουν φοβίες, ανυπακοή, επιθετικότητα ενώ η απόδοση τους στο σχολείο πέφτει καθώς δεν ξεκουράζονται επαρκώς και επειδή το μυαλό τους δουλεύει διαρκώς στις διαδικτυακές τους δραστηριότητες. Επιπλέον παρουσιάζουν σύνδρομό στέρησης όπως σε κάθε εθιστική συνήθεια όταν τους επιβληθεί ο περιορισμός ή η απαγόρευση χρήσης.
Οι συστάσεις που δίδονται από τους ειδικούς του νοσοκομείου είναι οι γονείς να καταφύγουν απευθείας σε βοήθεια μόλις διαπιστώσουν ότι το παιδί τους παρουσιάζει κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα ή ότι απλά χρησιμοποιεί το κινητό ή αντίστοιχη συσκευή πολλές ώρες ημερησίως. Εκεί θα τους δοθεί συμβουλευτική κατεύθυνση ώστε να γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν. Οι οδηγίες ωστόσο είναι σαφείς. Προτού τα παιδιά φτάσουν στον εθισμό και οι γονείς στη συμβουλευτική του νοσοκομείου, καλό είναι να θέσουν οι ίδιοι από νωρίς όρια στα παιδιά τους. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα, καθώς το να θέσει κάποιος όρια όταν το παιδί είναι πλέον στην εφηβεία είναι πολύ δύσκολο αν όχι ουτοπικό. Σύμφωνα με διεθνείς συστάσεις το χρονικό όριο χρήσης ποικίλλει από ηλικία σε ηλικία αλλά σε γενικές γραμμές είναι μία ώρα το πολύ την ημέρα και όχι περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα τα Σαββατοκύριακα. Οι γονείς συχνά δεν μπορούν να επιβληθούν ή νιώθουν ενοχές αν το κάνουν γιατί εκείνοι άφησαν το παιδί τους να ασχοληθεί τόσο με το κινητό ώστε να «κερδίσουν μια ώρα ησυχίας». Ωστόσο αν εφαρμόσουν τις οδηγίες θα δουν αμέσως αποτέλεσμα καθώς τα παιδιά μακροπρόθεσμα αισθάνονται πιο ευτυχή όταν υπάρχουν όρια και όχι ασυδοσία.