ΟΕΣ: Αντισυνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης για συνταξιούχους!

Κρίθηκε, επιτέλους, από το Ελεγκτικό Συνέδριο κι αφού είχαν προηγηθεί συνεχείς διαρροές για το αποτέλεσμα, το μείζον ζήτημα της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε νέα διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε αντισυνταγματική με ισχυρότατη πλειοψηφία (25 υπέρ έναντι 9 κατά) την επίμαχη εισφορά αλληλεγγύης.
Για ποιους θα έχει αναδρομική ισχύ

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, έκρινε παράλληλα -με οριακή πλειοψηφία αυτή τη φορά (15 υπέρ έναντι 12 κατά)- ότι η απόφασή της δεν θα έχει αναδρομική ισχύ για όσους δεν προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη και θα ισχύει από την ημέρα δημοσίευσης της.

Αντίθετα, κρίθηκε ότι ισχύει αναδρομικά για όσους έχουν ήδη προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε όλους αυτούς θα πρέπει να επιστραφούν τα ποσά της εισφορά της αλληλεγγύης που τους παρακρατήθηκαν.

Αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης.

Σημειώνεται ότι η διαφορά των 7 ψήφων των συμβούλων που παρατηρείται κατά τις δύο ψηφοφορίες, που έγιναν στην Ολομέλεια, οφείλεται στην δικαιολογημένη απουσία ορισμένων δικαστών από την δεύτερη διάσκεψη.
Το σκεπτικό της απόφασης για την εισφορά αλληλεγγύης

Η μη αναδρομική εφαρμογή της δικαστικής απόφασης για όσους δεν έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, κρίθηκε αναγκαία από τους συμβούλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λόγω της αρνητικής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

Επισημαίνεται ότι την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου απασχόλησε το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο για τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα και όχι για τους εν ενεργεία εργαζόμενους του δημοσίου και τους απασχολουμένους και συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμἐνα το Ελεγκτικό Συνέδριο κλήθηκε να αποφανθεί για την συνταγματικότητα και την αναδρομική επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και των ενστόλων όλων των σωμάτων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Λιμενικού, Πυροσβεστικού Σώματος, κ.λπ.).

Τόσο οι συνταξιούχοι δικαστές όσο και οι στρατιωτικοί υποστήριζαν ότι η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Οι δύο αυτοί νομοθετικοί κανόνες προστατεύουν την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι μισθοί και οι συντάξεις.

Ακόμη, υποστήριζαν ότι για τον υπολογισμό του ποσού της εισφοράς αλληλεγγύης λαμβάνεται υπόψη το ποσό της σύνταξης, όπως αυτό ανερχόταν κατά το χρόνο θέσπισης της εισφοράς και όχι εκείνο που έχει διαμορφωθεί μετά τις διαδοχικές μειώσεις των συντάξεων που έγιναν με τους μνημονιακούς νόμους.

Επίσης, οι συνταξιούχοι και των δύο κατηγοριών ζητούσαν με τις αγωγές τους την αναδρομική επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης έντοκα με τόκο υπερημερίας.