Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου από το Αστεροσκοπείο Αθηνών για το ολοένα αυξανόμενο θερμικό στρες των πόλεων

Το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείπου Αθηνών διεξήγαγε μια έρευνα γύρω από τους κινδύνους που διατρέχουν οι κάτοικοι της Αθήνας και των μεγάλων αστικών κέντρων γενικότερα, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά. Συγκεκριμένα μελέτησαν τη μεταβολή των επιπέδων του θερμικού στρες τα τελευταία πενήντα χρόνια στην Αθήνα από τον ερευνητικό σταθμό του Θησείου. Τα αποτελέσματα τους ανακοινώθηκαν στο διεθνές συνέδριο Γεωεπιστημόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, το θερμικό στρές προκαλείται από τη συνδυαστική επίδραση δύο κλιματικών δεικτών. Ο ένας είναι ο ΗΙ (Heat Index) που μετρά τη θερμοκρασία κι η αύξηση του οποίου προκαλεί θερμικό κίνδυνο κι από τον HD (Humidex) που μετρά την υγρασία και η αύξηση του οποίου προκαλεί θερμική δυσφορία. Μελετώντας τους δείκτες αυτούς στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών παρατηρήθηκε ότι το θερμικό στρες αυξάνεται μέσα στα χρόνια κατά πολύ, ακόμα και στη διάρκεια της νύχτας. Όσο περνούν τα χρόνια όλο και νωρίτερα μέσα στο έτος ξεκινούν τα φαινόμενα αύξησης θερμοκρασίας κι υγρασίας που προκαλούν θερμικό στρες και δυσφορία. Μάλιστα όχι μόνο ξεκινούν νωρίτερα χρόνο με το χρόνο αλλα η περίοδος θερμικού στρες αυξάνει και σε διάρκεια. Συγκεκριμένα η συχνότητα εμφάνισης θερμικού στρες στην Αθήνα έχει διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί από τα τέλη της δεκαετίας του '90 και πέρα σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίας. Επιπλέον οι μέρες που αισθανόμαστε θερμική δυσφορία που προκαλείται από την αύξηση των δύο δεικτών έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τη δεκαετία του '70. Το γεγονός δε, ότι το θερμικό στρες τα τελευταία χρόνια έχει τριπλασιαστεί ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν επιτρέπει στον ανθρώπινο οργανισμό να ανακάμψει ούτε τις βραδινές ώρες από τη θερμική πίεση της ημέρας.

Πέρα από τη μελέτη των μεταβολών που είχαμε τα τελευταία χρόνια, η έρευνα προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα τολμώντας μια πρόβλεψη του τι θα πρέπει να περιμένουμε στα τέλη του 21ου αιώνα (τις δεκατίες 2070-2100). Σύμφωνα με ένα θερμικό μοντέλο προσομοίωσης που δημιουργήθηκε προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες, φαίνεται πως το θερμικό στρες μελλοντικά αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί. Οι ερευνητές λένε πως το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην αύξηση του μέσου όρου της θερμοκρασίας παγκοσμίως και στα αστικά κέντρα οξύνεται περισσότερο λόγω της αστικοποίησης και της εκβιομηχάνησης τους, καθώς και λόγω της αύξησης της μέσης ηλικίας του πληθυσμού. Απώτερος σκοπός της μελέτης αυτής είναι να επισημανθούν οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία ώστε να ληφθούν κατάλληλα μέτρα από την Πολιτεία καθώς και να βρεθούν νέες στρατηγικές ανάπτυξης από τεχνολογικούς και επιχειρηματικούς φορείς ωστε να αποφευγχθεί η όξυνση του φαινομένου στο μέλλον.