Ιδιαίτερη προσοχή στην “πατρίδα” του γάλακτος συστήνει ο ΕΦΕΤ.

Το γάλα αποτελεί τρόφιμο ευρύτατης κυκλοφορίας λόγω της ουσιώδους παρουσίας του στην καθημερινή διατροφή βρεφών, παιδιών, εφήβων αλλά κι ενηλίκων. Γι αυτό πρέπει να δίδεται προσοχή σύμφωνα και με τις τελευτάιες οδηγίες του ΕΦΕΤ, στην ετικέτα η οποία πρέπει να αναγράφει τη χώρα προέλευσης του τόσο για το απλό γάλα όσο και για το γάλα με το οποίο φτιάχνονται τα γαλακτομομικά προϊόντα.Ένας επιπλέον λόγος που επιτάσσει την γνώση της χώρας προέλευσης είναι γιατί το γάλα αποτελεί ένα ιδιαιτέρως ευπαθές τρόφιμο, σε αλλαγές στη θερμοκρασία και τις περιβαλλοντικές συνθήκες γενικότερα, οπότε η χώρα προέλευσης και το ταξίδι που το γάλα κάνει από το άρμεγμα μέχρι τον καταναλωτή, όσο να ναι μετράει. Δίδεται επομένως ιδιαίτερη έμφαση από τον ΕΦΕΤ στους καταναλωτές να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες του γάλακτος και των γαλακτομικών προϊόντων που πρόκειται να αγοράσουν.

Από την άλλη, ο ΕΦΕΤ συστήνει εμφατικά και στις ελληνικές επιχειρήσεις να αποφύγουν τις όποιες κακόβουλες πρακτικές βραχυπρόθεσμου κέρδους, προστατεύοντας έτσι τον Έλληνα και ξένο καταναλωτή, τα ελληνικά προϊόντα, τις ολοένα αναπτυσσόμενες ελληνικές εξαγωγές, την ποιότητα της Ελληνικής διατροφής αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις τους με μια μακροπρόθεσμη λογική. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ειλικρινή αναγραφή πάνω στις ετικέτες γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων της πραγματικής προέλευσης τους. Ελληνικής προελεύσεως θεωρείται μόνο το γάλα (ή το γαλακτοκομικό προϊόν που φτιάχτηκε από αυτό) όταν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του, έχουν γίνει εντός των Ελληνικών συνόρων. Όταν κάποιο από τα παραπάνω στάδια παραγωγής έγινε σε άλλη χώρα, θα πρέπει να αναγράφεται σαφώς το όνομα της χώρας αυτής. Εάν τα στάδια παραγωγής έχουν γίνει σε περισσότερες τις μιας χώρες κι αυτες είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα “Προέλευση γάλακτος ΕΕ”. Αν πρόκειται για χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης τότε θα πρέπει να αναγράφεται “Προέλευση γάλακτος εκτός ΕΕ”. Οπωσδήποτε όμως δεν μπορεί ένα γάλα ή γιαούρτι ή τυρί να “βαπτιστεί” Ελληνικό αν το άρμεγμα έγινε σε ζώα εκτός Ελλάδος ακόμα κι αν το προϊόν παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα.

Πέρα από τις συστάσεις για υποχρεωτική αναγραφή τις χώρας προέλευσης στις ετικέτες και για προσοχή των καταναλωτών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κι ο ΕΦΕΤ πρόκειται να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους προς εντοπισμό τυχόν παραβατών.