Ενοικίαση φοιτητικού σπιτιού, τι πρέπει να προσέξετε!

Οι βάσεις εισόδου στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα αναρτήθηκαν και η χαρά των επιτυχόντων και των οικογενειών τους είναι μεγάλη για τη νέα σταδιοδρομία που ανοίγεται μπροστά τους! Για τις οικογένειες όμως όσων κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποια σχολή μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, δε λείπει και ο προβληματισμός για το νέο νοικοκυριό που πρέπει να ετοιμάσουν και κυρίως για την ανεύρεση του κατάλληλου σπιτιού και με όχι τόσο τσουχτερό ενοίκιο! Φέτος τα φοιτητικά ενοίκια φαίνεται να είναι κατά τι πιο ακριβά σε σχέση με πέρυσι με τις τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 150 έως 600 ευρώ περίπου και με τα πιο υψηλά επίπεδα να συναντώνται στις μεγάλες πόλεις. Προκειμένου να αποφευχθεί η περιττή δαπάνη χρημάτων καθώς και τα λάθη στην επιλογή σπιτιού για τον πρωτοετή φοιτητή μας, η Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος εξέδωσε συγκεκριμένες οδηγίες.

Σύμφωνα με αυτές τα σπίτια στο κέντρο της πόλης που είναι πιο περιζήτητα, είναι συνήθως αρκετά παλαιότερα και με ακριβότερο ενοίκιο. Επομένως καλό θα ήταν η αναζήτηση ακινήτου να μην περιορίζεται στο κέντρο της πόλης αλλά οπουδήποτε στην πόλη βρεθεί σπίτι που να πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο καθένας! Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται αφορούν όχι μόνο στο εσωτερικό του σπιτιού αλλά και στην περιοχή που βρίσκεται το σπίτι . Η περιοχή καλό θα ήταν να παρέχει τακτική συγκοινωνία και εύκολη πρόσβαση σε καταστήματα καθώς και στο πανεπιστήμιο. Όσον αφορά στο εσωτερικό του σπιτιού να το ελέγχουν για τυχόν ζημιές που χρειάζεται να επιδιορθωθούν προτού το νοικιάσουν και γενικά να αποφεύγουν τα πολύ παλιά σπίτια, τις σοφίτες και τα υπόγεια. Καλό θα είναι επίσης οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές να γνωρίζουν ότι το μισθωτήριο συμβόλαιο ισχύει για τουλάχιστον τρία χρόνια και το ύψος του ενοικίου που συμφωνείται δεσμεύει και τις δύο πλευρές ως προς τη σταθερότητα του κατά τη διάρκεια αυτής της τριετίας. Το μισθωτήριο συμβόλαιο πρέπει να υπογραφεί και από τις δύο πλευρές. Σε αυτό το σημείο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή καθώς δεν θα πρέπει να υπογράφεται συμβόλαιο που περιλαμβάνει όρους που δεν είναι σαφώς κατανοητοί οπότε μπορεί να κριθεί απαραίτητη και η συνδρομή δικηγόρου. Πολύ σημαντικό είναι να γίνει γνωστό και το ύψος των δαπανών κοινοχρήστων γιατί η καθυστέρηση ή μη πληρωμή τους επισύρει συνέπειες όμοιες με αυτές της μη πληρωμής ενοικίου.

Συνιστάται ακόμα η λήψη συμβουλευτικής καθοδήγησης από μεσιτικό γραφείο και να μην ανταποκρίνονται οι ενδιαφερόμενοι σε ιντερνετικες διαφημίσεις που ζητούν να πληρωθούν προκαταβολικά προκειμένου να βρουν ακίνητο καθώς το νόμιμο είναι οι μεσίτες να πληρώνονται μετά τη ολοκλήρωση της ανάθεσης εύρεσης κατοικίας. Τέλος σε κάποιες περιπτώσεις και λόγω της οικονομικής κρίσης που επέφερε πτώση στις τιμές των ακινήτων συστήνεται να μελετηθεί εάν είναι πιο συμφέρον ένα σπίτι να αγορασθεί παρά να ενοικιασθεί.
Γονείς και νέοι πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς η ακαδημαϊκή χρονιά σε λίγες μέρες ξεκινά, και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους, να καταλήξουν στην καλύτερη δυνατή επιλογή για τα παιδιά τους που αποχωρίζονται για πρώτη φορά την οικογενειακή εστία.