Η ένταση μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει σεισμική έρευνα σε τμήματα της ελληνικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας και τη στρατιωτική κινητοποίηση που προκλήθηκε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οδήγησε στην επέμβαση του Βερολίνου, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να τηλεφωνεί στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Τρίτη το βράδυ, ζητώντας την αποκλιμάκωση.
Ο Μητσοτάκης μίλησε επίσης την Τετάρτη το απόγευμα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την κλιμακούμενη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για το ζήτημα της μετατροπής της Τουρκίας του πρώην Ορθόδοξου καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Όσον αφορά την παρέμβαση της Μέρκελ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπέργκερ είπε ότι το Βερολίνο θέλει έναν «συνετό διάλογο», σημειώνοντας ότι «η πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας είναι δυνατή μόνο εάν η Τουρκία εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
Πρόσθεσε ότι η θέση της Γερμανίας κατ 'αρχήν στη γεώτρηση, το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι γνωστή.
Η Αθήνα, εν τω μεταξύ, παρέμεινε δύσπιστη την Τετάρτη σχετικά με αναφορές στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, και κυρίως τhν Bild, ότι η παρέμβαση της Μέρκελ σταμάτησε το ξέσπασμα ενός ελληνοτουρκικού πολέμου την 11η ώρα.
Εν τω μεταξύ, η κατάσταση «παρέμεινε αμετάβλητη» στη θαλάσσια περιοχή νότια του ελληνικού νησιού Καστελόριζο την Τετάρτη, αφού η Τουρκία εξέδωσε την Navtex την Τρίτη για σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή, σύμφωνα με πηγή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας (GEETHA) .
Η πηγή είπε ότι οι κινήσεις του τουρκικού ναυτικού παρακολουθούνται από το ελληνικό ναυτικό και την αεροπορία, οι οποίοι παρακολουθούν επίσης το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, στο οποίο έχει ανατεθεί η διεξαγωγή των σεισμικών δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με αναφορές, παρέμεινε έξω από το λιμάνι της Αττάλειας, όπου αγκυροβόλησε τους τελευταίους μήνες. Η Ελλάδα πιστεύει ότι τις επόμενες δύο μέρες θα είναι καθοριστικής σημασίας για την κίνηση του Oruc Reis.
Από την πλευρά της, η Τουρκία την Τετάρτη κατέστησε σαφή την αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο, «καθώς αυτά προκύπτουν βάσει του διεθνούς δικαίου», ανέφερε σε δήλωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνόδου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του Ερντογάν.