Στο ράφι δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο την ταμπέλα με τη τιμή αλλά και την ετικέτα κάθε προϊόντος. Συστατικά τροφίμων, πιστοποίηση ή όχι, επικινδυνότητα ουσιών, υλικά κατασκευής ρούχων και υποδημάτων, ενεργειακή απόδοση συσκευών, πρέπει να ελεγχθούν πριν την επιλογή. Και βέβαια, αν δεν υπάρχουν κάποιες βασικές πληροφορίες στην ελληνική γλώσσα (όπως υποχρεούνται βάσει νόμου) καλό είναι να αγοράσουμε ένα άλλο προϊόν. Σχεδόν όλα τα προϊόντα που παράγονται ή διακινούνται στην Ε.Ε., φέρουν κάποιου είδους ετικέτα (σήμανση ή επισήμανση). Οι ετικέτες αυτές πρέπει να υπάρχουν στα ελληνικά και να αναγράφουν διάφορες χρήσιμες πληροφορίες με εμφανή και ευανάγνωστο τρόπο. Ο καταναλωτής μπορεί να μάθει αν το προϊόν είναι πιστοποιημένο, βιολογικής γεωργίας, τη δυνατότητα επιστροφής της συσκευασίας, αν είναι ανακυκλώσιμη, την περιεκτικότητα κάθε τροφίμου σε βιταμίνες, την επικινδυνότητα των συστατικών κλπ.