Είναι κάποια πράγματα που αν τα πεις σε 18ρηδες θα καταλάβεις το χάσμα των γενεών που πλέον δεν μετριέται με τα χρόνια, αλλά με την πρόοδο της τεχνολογίας. Σε λίγο, δεν θα ρωτάμε πια πότε τελείωσες το Λύκειο, αλλά αν είχαν βγει τα tablets όταν διάβαζες! Δείτε και μόνοι σας τις παρακάτω φράσεις και θα καταλάβετε τι εννοώ!
1. Μου έσπασε το πορτάκι του κινητού \m/ Γιατί τα κινητά μας είχαν πορτάκια κι όχι τρέντυ θήκες! Γατάκια!
2. Βγες από το ίντερνετ για να πάρω τηλέφωνο. Ω, ναι! Οι πρώτες συνδέσεις στο ίντερνετ γινόντουσαν μέσω της τηλεφωνικής γραμμής, με κάρτα-χρόνο σερφαρίσματος που αγόραζες από το περίπτερο. Πληκτρολογούσες τον κωδικό, άκουγες τους ήχους που κάνει το τηλέφωνο όταν καλείς κάποιον, συνδεόσουν και για όση ώρα ήσουν online, δεν είχες τηλέφωνο.
3. Scorpions - Send me an angel : 4- 8g2 8e2 8b1 8g2 8e2 8b1 8g2 8e2 8b1 8#f2 Και κάπως έτσι μαζεύαμε ringtones σε ακαταλαβίστικους κώδικες από περιοδικά και εφημερίδες κάθε εβδομάδα για να τα βάλουμε στο Nokia 3210 και να θυμίζει το τουρουτου κάτι από Scorpions.
4. Δεν σ’ ακούω, πάρε το 0. Δεν ξέρω καν αν ήταν αλήθεια, αλλά πολλοί πίστευαν πως όταν έπαιρνες το 0 έφτιαχνε η γραμμή. Κανείς δε ξέρει γιατί.
5. Θες να παίξουμε Ατάρι; Τι είναι το Ατάρι;Ο παππούς των Playstation, GameGear, Xbox και λοιπών ηλεκτρονικών παιγνίων.
6. Έχεις 10 δραχμές να πάρω ένα τηλέφωνο; Τι να πρωτοσχολιάσω: το δραχμές ή το άλλο με το πληρωμένο τηλέφωνο! Λοιπόν, εκτός από τα καρτοτηλέφωνα που κοσμούν πεζοδρόμια και πλατείες και χρησιμεύουν μόνο για να γράφουν μέσα με μαρκαδόρους ή αραιά και που για να τηλεφωνούν κάποιοι μετανάστες, υπήρχαν και οι κερματοδέκτες. Τα έβρισκες στα απανταχού περίπτερα και λειτουργούσαν όπως όλοι καταλάβαμε με κέρματα.
7. Το έχω γράψει σε δισκέτα. Οι δισκέτες είχαν χωρητικότητα 1,44M. Eκεί περνάγαμε τα κείμενα μας και μια, το πολύ δύο φωτογραφίες.
8. Μην ξεχάσεις να πάρεις φλας για τη μηχανή / Ξέχασα να οπλίσω τη μηχανή. Οι πωρωμένοι με τη φωτογραφία και τις φωτογραφικές μηχανές θα το ξέρουν. Πρόκειται για λειτουργίες φωτογραφικών μηχανών πριν γίνουν αυτόματες και ψηφιακές. Ακολούθως και το επόμενο.
9. Πήρε φως το φιλμ και μου κάηκε. Διότι αν άνοιγες το καπάκι της μηχανής χωρίς να έχεις τυλίξει πρώτα το φιλμ… ουπς. Μόλις έχασες όλες τις φωτογραφίες σε αυτό το φιλμ. Είναι τα φιλμ που εμφάνιζαν σε σκοτεινά δωμάτια με κόκκινο φως μέσα σε νερό, κτλ, κτλ που μπορεί να έχει δει κανείς σε ταινίες. Αυτό.
10. Το πράσινο να πάρεις για Αθήνα. O ΟΑΣΑ είχε τα μπλε λεωφορεία που πήγαιναν Πέραμα-Αθήνα και τα πράσινα που πήγαιναν Πέραμα-Πειραιά. Αυτά τα ωραία ψηλά που έτριζαν ολόκληρα και νόμιζες ότι θα σπάσουν; Α στάσου, το έχουμε και τώρα αυτό. Τέσπα, τότε δε χρειαζόταν να διαβάσεις καν την πινακίδα μπροστά, καταλάβαινες από το χρώμα.
11. Ωραία εικόνα, θα μου τη στείλεις με υπέρυθρες; Γιατί έτσι ανταλλάζαμε εικόνες με τα πρώτα μας κινητά. Όσο περνούν τα χρόνια μεγαλώνει η απόσταση που μπορούμε να στείλουμε κάτι από το ένα κινητό στο άλλο. Πλέον μέσω ίντερνετ και viber μπορείς να στείλεις από εδώ στην Αμερική. Παλαιότερα όμως υπήρχε μόνο το Bluetooth που είχε εμβέλεια μόλις λίγα μέτρα και ακόμα πιο πριν οι υπέρυθρες που έπρεπε να έχουν οπτική επαφή οι συσκευές για να πετύχει η μεταφορά. Μαγικό;
12. Μου μάσησε την κασέτα. Όλοι όσοι είχαν κασετόφωνα το πάθαιναν από καιρό σε καιρό.
13. Ρούκζουκ / Να ανοίξει η κουρτίνα 2, παρακαλώ! Επιτυχημένα τηλεπαιχνίδια της εποχής μας! Άσε... Μην ρωτας!
14. Κάνει χιόνια η εικόνα. Ψηφιακό σήμα και αηδίες. Αν δεν έχεις δει ταινία που να κουνιέται η εικόνα, να χάνεται το σήμα, να κάνει «χιόνια» (δηλαδή άσπρες κουκίδες διάχυτες στην εικόνα) και να χτυπάς βάναυσα το κουτί της τηλεόρασης (δεν ήταν όλες φλατ κάποτε) ή να κουνάς μανιωδώς δεξιά-αριστερά την κεραία, ε λυπάμαι αλλά δεν ξέρεις από διασκεδαστική τηλεόραση.
15. Ποιος θα σηκωθεί να αλλάξει το κανάλι στην τηλεόραση; Κι όμως, δεν υπήρχαν τηλεκοντρόλ από την γέννηση της τιβί και έπρεπε να σηκώνεται κάποιος για να αλλάζει κανάλι!