Ύποπτη κίτρινη σε πρεσβίες στην Κωνσταντινούπολη

Μνήμες του παρελθόντος ήρθαν στο φως μετά την παραλαβή φακέλων οι οποίοι περιείχαν μια ύποπτη κίτρινη σκόνη. Ο λόγος για τα προξενεία του Βελγίου, του Καναδά, της Γερμανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη.

Το τουρκικό υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε πως δεκαέξι άνθρωποι εκτέθηκαν σε αυτήν τη σκόνη, αλλά μόνο ένας άνθρωπος, που εργάζεται στο προξενείο του Καναδά, «εκτέθηκε απευθείας» σε αυτήν την ουσία, όταν άνοιξε το φάκελο. Όλοι βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση «ως προληπτικό μέτρο».

Μέλη της τουρκικής αρχής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων και Καταστροφών (Afad) διεξήγαγαν έρευνες στα προξενεία των ΗΠΑ και της Γαλλίας όπως και στα προξενεία του Καναδά, της Γερμανίας και του Βελγίου, προκειμένου να προχωρήσουν σε εργαστηριακές εξετάσεις και δειγματοληψία της κίτρινης σκόνης που περιείχαν οι φάκελοι αυτοί. Μέλη ομάδων των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων με προστατευτικές στολές να αποκλείουν την πρόσβαση σε ορισμένα τμήματα των κτιρίων.

Οι τουρκικές αρχές είπαν ότι μια κίτρινη σκόνη, η σύσταση της οποίας δεν έχει προσδιοριστεί, βρέθηκε σε έναν φάκελο που παραδόθηκε στο προξενείο του Καναδά, το οποίο στεγάζεται στον 16ο όροφο ενός κτιριακού συγκροτήματος στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.

Η ουσία στάλθηκε σε εργαστήριο στην Άγκυρα προκειμένου να αναλυθεί, επισήμανε η τουρκική αυτή υπηρεσία. Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν έως τη Δευτέρα, προσέθεσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.