Χρειάζονται βίζα οι Έλληνες πολίτες για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ και τι είναι η ESTA;

Παρά την ψήφιση αυστηρότερης νομοθεσίας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ περί του ποιών χωρών οι πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα χωρίς βίζα και ποιοι όχι, η Ελλάδα κατάφερε να παραμείνει στο πρόγραμμα Visa Waiver Program, διατηρεί δηλαδή το δικαίωμα απαλλαγής θεώρησης εισόδου. Οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για διακοπές, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, χωρίς να χρειάζεται να βγάλουν βίζα παρά μόνο να συμπληρώσουν μια συγκεκριμένη ηλεκτρονική αίτηση. Πέραν αυτού η Ελλάδα δε θα χρειάζεται να περνάει από αξιολόγηση κάθε χρόνο για επαναπιστοποίηση του δικαιώματος αυτού όπως ενημερώθηκε με επιστολή των αρμοδίων Αμερικανικών αρχών η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη.

Πρόκειται για μια επιτυχίας της Ελλάδας στον τομέα της ασφάλειας και των διπλωματικών σχέσεων καθώς το δικαίωμα αυτό το κέρδισε για τους εξής λόγους: 1. Τα νέου τύπου Ελληνικά διαβατήρια που εκδίδονται θεωρείται ότι πληρούν υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας. 2. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα θεωρείται διεθνώς ένα κομβικό σημείο στον παγκόσμιο χάρτη γεωγραφικά που τα δείγματα γραφής που έχουν δοθεί ως τώρα επιβεβαιώνουν πως παρά τη γεωστρατηγική της θέση έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα εντός και πέριξ των συνόρων της. 3. Τέλος η παραχώρηση αυτού του δικαιώματος αναδεικνύει τις άψογες σχέσεις και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας σε διπλωματικό επίπεδο και σε ό,τι αφορά στην προστασία του πολίτη.

Επομένως το μόνο που χρειάζεται κάποιος προκειμένου να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για ορισμένο χρόνο είναι η συμπλήρωση μιας ηλεκτρονικής αίτησης, της επονομαζόμενης ΕSΤΑ, τουλάχιστον 72 ώρες πριν την ημερομηνία του ταξιδιού. Αποτελεί μέρος του προγράμματος απαλλαγής υποχρέωσης έκδοσης βίζα και συνιστά μια ειδική ταξιδιωτική άδεια. Η Αμερικανική Πρεσβεία προτείνει η συμπλήρωση της συγκεκριμένης αίτησης να γίνεται αμέσως μόλις αποφασισθεί κ αρχίσει να προγραμματίζεται ένα ταξίδι στις ΗΠΑ και σχεδόν αμέσως θα αποφασισθεί εάν το άτομο πληροί τις προϋποθέσεις για να πραγματοποιήσει το ταξίδι αυτό βάσει των στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας. Η άδεια ΕSΤΑ ισχύει για ένα με δύο χρόνια από την έκδοση της ή μέχρι τη λήξη του διαβατηρίου του αιτούντος, ανάλογα ποιο από τα δύο θα προηγηθεί χρονικά.