Τι να ΜΗΝ κάνετε, για καλή όραση

Η όραση είναι μία από τις 5 βασικές αισθήσεις μας. Δεν μπορούμε καν να φανταστούμε την ζωή μας χωρίς αυτήν. Όμως, τί κάνουμε για ναμην την επιβαρύνουμε περισσότερο απ' όσο πρέπει;

Εδώ, σας δίνουμε μερικές συμβουλές για το τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε, για να είναι τα μάτια μας, όσο το δυνατόν πιο υγιή.

Μην τρίβετε τα μάτια σας με βρώμικα χέρια. Μπορεί να προκαλέσουμε φλεγμονές στα μάτια μας με απρόβλεπτες συνέπειες.

Μην φοράτε γυαλιά ηλίου με χαμηλής ποιότητας φακό. Χειρότερο ίσως απ' το να μην φοράμε καθόλου γυαλιά ηλίου είναι το να φοράμε χαμηλής ποιότητας γυαλιά που δεν προστατεύουν όσο πρέπει. Κι αυτό γιατί ξεγελιόμαστε και λειτουργούμε σαν να φοράμε καλής ποιότητας γυαλιά, με αποτέλεσμα να προκαλείται τη ζημιά στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης καταρράκτη.

Μην κάνετε υπερβολική χρήση σταγόνων για τα μάτια (κολλύρια). Μπορεί προσωρινά να σας ανακουφίζουν, αλλά η φλεγμονή που έχει προκαλέσει εξαρχής τον ερεθισμό επανέρχεται.

Μην κοιτάτε για ώρα την οθόνη. Κι αν είναι η δουλειά σας τί να κάνετε θα ρωτήσετε. Να ανοιγοκλείνετε τα μάτια ώστε βοηθάτε την κυκλοφορία του υγρού σε αυτά.

Μην καπνίζετε. Αυτό μπορούμε να το πούμε και για πολλούς άλλους λόγους, άσχετους με την όραση. Αλλά συγκεκριμένα, όσον αφορά στην οφθαλμολογική υγεία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καταράκτη και της νόσου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Το κάπνισμα, επιπλέον, αποδυναμώνει την ικανότητα του οργανισμού να τροφοδοτεί με θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο τους ιστούς του ματιού και όχι μόνο.

Τέλος, μην αγνοείτε τυχόν ανησυχητικά συμπτώματα. Μην αγνοείτε τη θολή όραση ή τα κόκκινα μάτια θεωρώντας πως είναι κάτι περαστικό.