Τέρμα το Ρώσικο εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα!

Όλα δείχνουν πως η νέα κυβέρνηση κατάφερε να άρει το εμπάργκο που είχε επιβάλει η Ρωσία στα αγροτικά μας προϊόντα. Μετά την συνάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτη Σγουρίδη και του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας, Alexie Alekseenko στην Θεσσαλονίκη, όλα δείχνουν πως το εμπάργκο θα άρει για ένα σημαντικό μέρος αν όχι όλα τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, εξαιρώντας τα από αυτά της λοιπής Ευρωπαϊκής Ενωσης! Σε πρώτη φάση μιλάμε για τα ροδάκινα, τις φράουλες και τα πορτοκάλια.

Ο Ρώσος απεσταλμένος Α.Alekseenko, δεσμεύτηκε να στείλει επιστολή στον Ρώσο πρωθυπουργό Μεντβέντεφ, γνωμοδοτώντας υπέρ της εξαίρεσης των τριών ελληνικών προϊόντων από τον αποκλεισμό, που η Ρωσία επέβαλε τον περασμένο Αύγουστο σε οπωροκηπευτικά προέλευσης κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως αντίμετρο στις κοινοτικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «Θα κάνω θετική εισήγηση για το θέμα, καθώς θεωρώ το αίτημα ρεαλιστικό» και για όσους γνωρίζουν τις ενδοκυβερνητικές ρωσικές διαδικασίες γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να διατυπωθεί τέτοια δήλωση χωρίς να είναι προαποφασισμένη η άρση του εμπάργκο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία επικαλείται σε πρόσφατο ενημερωτικό του σημείωμα το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων που εμπίπτουν στη ρωσική απαγόρευση, οι οποίες αποτελούν το 21,5% των συνολικών προς τη Ρωσία, σημείωσαν μείωση της τάξης του 38,5% σε αξία το 2014, υποχωρώντας στα 77 εκατ. ευρώ.