Μαδαγασκάρη: Παραδόθηκε μέρος του θησαυρού του πειρατή Κάπτεν Κιντ!

Ο διαβόητος πειρατής Κάπτεν Κιντ, έζησε τον 17ο αιώνα και έδρασε εκεί που σήμερα είναι η Μαδαγασκάρη. Ο Γουίλιαμ Κιντ, όπως ήταν το κανονικό του όνομα, γεννήθηκε στο Γκρίνοκ της Σκωτίας στις 22 Ιανουαρίου 1645. Αν και είχε λάβει εντολή από τις βρετανικές αρχές να καταστείλει την πειρατεία, έγινε ο ίδιος πειρατής. Οδηγήθηκε στην αγχόνη, στο Λονδίνο, στις 23 Μαΐου 1701 με την κατηγορία της δολοφονίας. Ήταν τόσο διαβόητος που το όνομά του αναφέρεται ακόμα σε κείμενα του Έντγκαρ Άλαν Πόε.

Κυνηγοί θησαυρών απ' όλον τον κόσμο αναζητούσαν επί πολλά χρόνια τον αμύθητο θησαυρό του. Αυτή τη φορά όμως, Αμερικανοί εξερευνητές, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Μπάρι Κλίφορντ, ανέλκυσαν σήμερα από τα ανοιχτά του νησιού Σεντ Μαρί, στα βορειοανατολικά της Μαδαγασκάρης, μια ράβδο ασημιού που πιστεύεται ότι αποτελεί μέρος του θησαυρού του. Μάλιστα, ο ίδιος ο αρχαιολόγος ήταν αυτός που ανέβασε από τον βυθό της θάλασσας τη ράβδο, η οποία έχει βάρος περίπου 50 κιλών.

Στην συνέχεια, την παρέδωσε στον πρόεδρο της Μαδαγασκάρης, Χέρι Ρατζαοναριμαμπιανίνα, ο οποίος παρακολουθούσε τις προσπάθειες των δυτών μαζί με μέλη της κυβέρνησής του και τους πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Ο ανεξάρτητος αρχαιολόγος Τζον ντε Μπράι ο οποίος βοήθησε την αμερικανική ομάδα στην επιχείρηση ανέλκυσης, είπε: "Για μένα, αυτό αποτελεί αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι πρόκειται πράγματι για τον θησαυρό του κάπτεν Γουίλιαμ Κιντ".

"Εντοπίσαμε 13 ναυάγια στον κόλπο των πειρατών (του νησιού Σεντ Μαρί) και ερευνήσαμε δύο από αυτά επί δέκα εβδομάδες, το ένα ήταν το Φάιρ Ντράγκον και το άλλο ήταν το πλοίο του Κιντ, το Αντβέντσουρ Γκάλεϊ", εξήγησε στους δημοσιογράφους ο Κλίφορντ.