Μάνα είναι μόνο μία;

Πολύ μελάνι έχει χυθεί στην απάντηση αυτής της ερώτησης. Μάνα είναι αυτή που σε γεννά ή αυτη που σε μεγαλώνει; Ή μήπως και οι δύο;

Από την μία, μητέρα ξέρουμε πως είναι αυτή που σου δίνει ζωή από το σώμα της. Που έχει επιλέξει την γέννησή σου, που έχει επιλέξει όλα τα γενετικά σου χαρακτηριστικά, με την επιλογή και του πατέρα.

Όμως, αυτή η γυναίκα που αναλαμβάνει την ανατροφή σου, τι είναι; Η γυναίκα που έχει την καθημερινή σου φροντίδα; Η γυναίκα που αγωνιά όταν είσαι άρρωστος/η; Η γυναίκα που μοιράζεσαι μαζί της τις αγωνίες, τους φόβους αλλά και τις χαρές; Τι είναι αυτή η γυναίκα αν όχι μητέρα;

Βέβαια, το ιδανικό βέβαια σενάριο είναι αυτές οι δύο συμπεριφορές να προέρχονται από ένα άτομο. Αυτό που θα επιλέξει την γέννηση και θα επιλέξει και την ανατροφή του παιδιού. Όμως, επειδή δεν ζούμε σε έναν ιδανικά πλασμένο κόσμο, δεν γίνεται πάντα έτσι.

Σε αυτή την περίπτωση, μάνες είναι και οι δύο. Φανταστείτε πόσο χειρότερα μπορεί να ήταν τα πράγματα αν είχε αναλάβει την ανατροφή ενός παιδιού ενώ ήξερε πως δεν θα τα καταφέρει.