Η Ουάσιγκτον «βαθιά προβληματισμένη» καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος πλέει προς την Κύπρο

Ένα τουρκικό σεισμικό ερευνητικό σκάφος έπλευσε στα ανοικτά της Κύπρου την Πέμπτη το πρωί, αφού η Άγκυρα εξέδωσε ένα τέλεξ πλοήγησης που διατηρεί τμήματα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου (ΑΟΖ), σε μια κίνηση που η Ουάσιγκτον φέρεται να αποκαλεί «προκλητική».

Το Barbaros εντοπίστηκε έξω από την ακτή της Αμμοχώστου στις 6 π.μ. μετά ον απόπλου από το τουρκικό λιμάνι της Τασούκου αργά την Τετάρτη, ακολουθώντας το Navtex, κρατώντας τα μπλοκ 2 και 3, και ένα τμήμα του μπλοκ 13, τα οποία βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κύπρου, από τη νοτιοανατολική ακτή του διαιρεμένου νησιού.

Η εξέλιξη έρχεται μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα αναστείλει τα σχέδια σεισμικών ερευνών σε μια περιοχή στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας από το νησί Καστελόριζο του Αιγαίου, εν αναμονή των συνομιλιών με την Αθήνα.

Σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, η κίνηση στην Κύπρο προκάλεσε μια νέα αντίδραση από την Ουάσινγκτον.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ενοχλούνται βαθιά από τα σχέδια της Τουρκίας για εξερεύνηση φυσικών πόρων στα ύδατα της Κύπρου. Τέτοιες προκλητικές ενέργειες αυξάνουν την ένταση στην περιοχή », ανέφερε ένας ανώνυμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους Έλληνες δημοσιογράφους.

"Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις", ανέφερε ο εκπρόσωπος.