Ηλεκτρονική διασύνδεση Ταμείων - εφορίας για ελέγχους σε συντάξεις

Ηλεκτρονική διασύνδεση Ταμείων - εφορίας για ελέγχους σε συντάξειςΑγώνα δρόμου για τη διασταύρωση στοιχείων τα οποία είτε αφορούν τη δήλωση πρόσληψης ή απόλυσης των εργαζομένων μιας επιχείρησης από τον εργοδότη είτε αφορούν ελέγχους των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ είτε τη νομιμότητα ή μη των συντάξεων που δίδονται σήμερα από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία πραγματοποιεί το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Ηδη, παραδόθηκαν προς στον υπουργό Εργασίας κ. Ιωάννη Βρούτση από τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Θεοχάρη Θεοχάρη τα στοιχεία των διασταυρώσεων που πραγματοποιήθηκαν και στον ΟΑΕΕ/ΤΕΒΕ όπου ασφαλίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ενδεικτικά τα ευρήματα του ελέγχου αποκάλυψαν ότι: α) Από τους 230.138 ασφαλισμένους, ένα ποσοστό 0,08% (174 άτομα) είχε λανθασμένο ΑΦΜ και ένα ποσοστό 0,23% (524 άτομα) δεν είχε καθόλου ΑΦΜ. β) 16.351 ασφαλισμένοι (ποσοστό 7,13%) εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει καθόλου φορολογική δήλωση, 6.133 ασφαλισμένοι (ποσοστό 2,67%) δεν υπέβαλαν δήλωση παρ ότι υποχρεούνταν εφόσον είχαν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 6.000 ευρώ. γ) 5.972 ασφαλισμένοι (ποσοστό 2,80%) δήλωσαν μικρότερη σύνταξη από αυτήν που πραγματικά χορηγεί το Ταμείο. Επίσης, 18.048 είναι οι συνταξιούχοι του Ταμείου με αναπηρία (ποσοστό 8,5%, ενώ ο γενικός μέσος όρος είναι 7,7%).
Οπως δήλωσε ο υπουργός, «από τις μέχρι σήμερα διασταυρώσεις, ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 10% στο σύνολο των συνταξιούχων του κάθε Ταμείου εμφανίζεται είτε να μην έχει υποβάλει φορολογική δήλωση είτε να δηλώνει μικρότερη σύνταξη από αυτήν που πραγματικά χορηγεί το Ταμείο».
Εξάλλου, πρόσφατα είχε ο ίδιος ανακοινώσει ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων καταδεικνύουν την ύπαρξη μεγάλων κρουσμάτων παραβατικότητας τα οποία θα φέρει στον Αρειο Πάγο προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες. Την ίδια στιγμή, ανακοινώνει ότι θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για ευνοϊκή μεταχείριση των παραβατών που θα προσέλθουν οι ίδιοι για να αποπληρώσουν τα επιδόματα που καταχραστικά ελάμβαναν.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τα ευρήματα των ελέγχων έχει προκύψει ότι στη Ζάκυνθο 61 από τα άτομα που ελάμβαναν επιδόματα τυφλών έχουν δίπλωμα οδήγησης, ενώ 2.731 άτομα προερχόμενα από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, Τουρκία και Αίγυπτο που έπαιρναν σύνταξη από τον ΟΓΑ δεν πήγαν να απογραφούν και πλέον η εντολή του υπουργού προς τον διοικητή του ΟΓΑ είναι να κοπεί η σύνταξή τους από 01.09.2012. Αυτές οι συντάξεις που χορηγούνται από τον ΟΓΑ έχουν ένα κόστος περίπου 14 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, στο ίδιο πλαίσιο διασταύρωσης στοιχείων, προωθείται το μέτρο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των ΙΚΑ, ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ, ύστερα από την υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο κ. Βρούτσης.
Ετσι, προαιρετικά έως το τέλος του χρόνου και υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου 2013, οι εργοδότες θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο ΙΚΑ, στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και στον ΟΑΕΔ μια σειρά από έγγραφα, όπως η αναγγελία πρόσληψης, οι πίνακες προσωπικού, αλλά και η καταγγελία της σύμβασης. 
Τα έγγραφα που ο εργοδότης θα υποβάλλει ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας (ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) είναι τα εξής: α) Ε3. Αναγγελία πρόσληψης, β) Ε4. Πίνακας προσωπικού, γ) Ε5. Αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού, δ) Ε6. Καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου, ε) Ε7. Βεβαίωση-δήλωση εργοδότη για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, στ) Ε8. Αναγγελία υπερωριακής απασχόλησης και ζ) Ε9. Αίτηση για την έγκριση υπερωριακής απασχόλησης, ενώ απαιτείται ηλεκτρονική υποβολή και στην περίπτωση καταγγελίας σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου (απόλυση).