Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ασήμι, χρυσάφι και υπεραυτοκίνητα η λεία της σπείρας των Ρομά

Λεία αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ υπολογίζεται ότι είχε αποσπάσει η μεγάλη σπείρα Ρομά που εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία και θεωρείται υπαίτια για εκατοντάδες διαρρήξεις και ληστείες στην Αθήνα και άλλες πόλεις.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. στην κατοχή των 41 συλληφθέντων οι αστυνομικοί εντόπισαν 600.000 ευρώ σε μετρητά, 120 κιλά ασημιού σε ράβδους, φύλλα χρυσού, χρυσές λίρες, κοσμήματα και περισσότερα από εξήντα πολυτελή αυτοκίνητα. Βρέθηκαν επίσης πολλά τραπεζικά βιβλιάρια με μεγάλα ποσά σε καταθέσεις.

Έως τώρα οι ερευνητές έχουν συνδέσει την οργάνωση με περισσότερες από 300 υποθέσεις ληστειών και διαρρήξεων σε βάθος ετών.

Τα κλοπιμαία τα προωθούσαν σε συγκεκριμένους κλεπταποδόχους, οι οποίοι έχοντας αναπτύξει «κατάλληλο δίκτυο πελατών», αποφέροντας μεγάλα κέρδη στους εγκληματίες.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, η συμμορία ήταν αυστηρά δομημένη με μοντέλο «μαφίας οικογενειακού σχήματος» και ήταν διαιρεμένη σε δύο ομάδες και σε πέντε υποομάδες.

Πολλά μέλη και βραχίονες είχαν διακριτούς και εξειδικευμένους ρόλους, με συγκεκριμένη τεχνογνωσία. Ενδεικτικό είναι ότι μία υποομάδα αποτελούνταν από επίλεκτα μέλη και ασχολούνταν αποκλειστικά με διαρρήξεις γραφείων και εργοστασίων. Συνήθως αφαιρούσαν χρηματοκιβώτια ή χτυπούσαν μηχανήματα ανάληψης μετρητών.

Οι περισσότερες διαρρήξεις έγιναν στην Αττική ειδικά στα βορειοανατολικά προάστια, όπως Κηφισιά, Εκάλη, Νέα Ερυθραία, Άγιο Στέφανο, Πικέρμι και Ραφήνα. Τα πλοκάμια της οργάνωσης έφταναν και στην ευρύτερη επικράτεια, ειδικά σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης.

Οι έρευνες των Αρχών διήρκεσαν περισσότερο από έναν χρόνο, με τη συμμετοχή πάνω από 1.000 αστυνομικών και δεκάδων δικαστικών λειτουργών.