Για επιβλαβή σκευάσματα αδυνατίσματος εφιστά την προσοχή ο ΕΟΦ

Η αγορά των σκευασμάτων αδυνατίσματος και των συμπληρωμάτων διατροφής είναι πολύ μεγάλη, κυρίως λόγω της ανάγκης μας για αρτιότητα σώματος τόσο εσωτερικά όσο και κυρίως εξωτερικά. Μια ανάγκη που μεγεθύνεται λόγω των αυστηρών κοινωνικών προτύπων που “επιβάλλουν” ένα καλλίγραμμο γυμνασμένο σώμα και τροφοδοτείται από μια τεράστια αγορά η οποία διευρύνεται ακόμα περισσότερο μέσω της εναλλακτικής των ιντερνετικών αγορών. Σε αυτήν την τόσο αχανή αγορά σκευασμάτων και συμπληρωμάτων είναι λογικό να διακινούνται και προϊόντα ακατάλληλα με βλαπτικές, παράνομες ουσίες. Συμβαίνει συχνά μέχρι τον εντοπισμό και την απόσυρσή τους από την αγορά να τα έχει αγοράσει και δοκιμάσει πολύς κόσμος. Για το λόγο αυτό ο ΕΟΦ συνιστά να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τέτοιου είδους αγορές και μας ενημερώνει για δύο τέτοια σκευάσματα που θεωρήθηκαν παράνομα προσφάτως και αποσύρονται.

Πρόκειται για τα προϊόντα Diet slim και PowerFite, τα οποία υπόσχονται απώλεια βάρους. Ο ΕΟΦ ενημέρωσε πως έχουν ήδη αποσυρθεί από την Πορτογαλική αγορά και ότι σίγουρα έχουν διαρρεύσει και στην ελληνική, ειδικά μέσω διαδικτυακών αγορών. Κατόπιν του εργαστηριακού ελέγχου τους, πιστοποιήθηκε η παρουσιά στη σύσταση τους επιβλαβών φαρμακευτικών ουσιών με τις ονομασίες: φουροσεμίδη, φλουοξετίνη, βουπροπιόνη, σιβουτραμίνη. Η ύπαρξη των ουσιών αυτών στα σκευάσματα δεν είχε δηλωθεί στην ετικέτα των προϊόντων. Οι ουσίες αυτές κρίνονται ιδιαιτέρως βλαπτικές για την υγεία και ειδικά η σιβουτραμίνη έχει κατηγορηθεί για υψηλη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου σε όποιον την λαμβάνει συστηματικά. Για το λόγο αυτό οι ουσίες αυτές έχουν κριθεί ακατάλληλες από το 2010 απ' τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και παράνομη η διακίνηση σκευασμάτων που τις περιέχουν.

Ο ΕΟΦ καλεί όλους τους καταναλωτές που έχει περιέλθει στην κατοχή τους κάποιο από τα παραπάνω σκευάσματα όχι απλά να μην συνεχίσουν την λήψη του αλλά να ειδοποιήσουν τους υπεύθυνους του ΕΟΦ άμεσα. Επιπλέον συνιστά να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και επιφυλακτικοί με αμφιβόλου προελεύσεως και συστάσεως σκευάσματα που δε φέρουν την πιστοποίηση αξιόπιστων φορέων διότι με τη χρήση τους θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους.