Γάλλος δήμαρχος αρνήθηκε την ταφή σε μωρό Ρομά!

Η μόλις 10 εβδομάδων Μαρία Φρανσέσκα πέθανε από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου ανήμερα τα Χριστούγεννα, σκορπίζοντας την θλίψη στην οικογένεια της.

Μετά το θάνατο της οι χριστιανοί γονείς της έκαναν αίτηση στο δημαρχείο της πόλης για να ταφεί το κοριτσάκι στο νεκροταφείο της πόλης Σαμπλάν. Η απάντηση που πήραν ήταν όμως όχι μόνο αρνητική γιατί η μικρή ήταν Ρομά στην καταγωγή και όπως είπε ο δημάρχος «Έχουμε προτεραιότητες» που προφανώς δεν συγκαταλέγει στις προτεραιότητες του αυτές τους Ρομά .

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien, ο συντηρητικός δήμαρχος του Σαμπλάν, Κριστιάν Λεκλέρκ, απέρριψε την ταφή του βρέφους επειδή όπως είπε το κοιμητήριο «είχε περιορισμένη διαθεσιμότητα. Υπάρχει ένα κομμάτι γης στο πίσω μέρος του νεκροταφείου, αλλά κοστίζει πολλές χιλιάδες ευρώ», διευκρινίζοντας ότι κατά περίπτωση «τάφοι παραχωρούνται σε συμβολικές τιμές όμως προτεραιότητα έχουν όσοι πληρώνουν τους δημοτικούς φόρους».

Όπως καταλαβαίνετε, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση αυτή του δημάρχου. Ο ίδιος ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, έγραψε στο Twitter πως η άρνηση της ταφής ενός παιδιού εξαιτίας της καταγωγής του αποτελεί προσβολή στη μνήμη του, προσβολή στις γαλλικές αξίες.

Η Ιβ Ντεζαρνάν της οργάνωσης Αλληλεγγύης Πολιτών επικοινώνησε με τον δήμαρχο της κοντινής πόλης Βισού, Ρισάρ Τρινκουιέ, ο οποίος και δέχθηκε να βοηθήσει, λέγοντας ότι το να δοθεί χώρος για την ταφή ενός βρέφους αποτελεί ζήτημα ανθρωπιάς. Ο δήμαρχος Τρινκουιέρ είπε επίσης πως ο πόνος της μητέρας που κουβαλούσε το παιδί για εννέα μήνες και το έχασε μετά από δυόμισι μήνες δεν πρέπει να γίνει χειρότερος.