Βραζιλία: Τεράστια αποθέματα νερού στο υπέδαφος της

Επιστήμονες ανακάλυψαν τεράστια αποθέματα νερού στο υπέδαφος της Δυτικής Βραζιλίας, σε βάθος περίπου 400 έως 650 χιλιομέτρων.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής γεωχημείας Γράχαμ Πίρσον του καναδικού πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, "υπάρχει μια «υγρή ζώνη», με τεράστια αποθέματα υπόγειου νερού, τα οποία μπορεί να είναι περισσότερα από όσα όλοι μαζί οι ωκεανοί του πλανήτη, αν όχι πολύ περισσότερα".

Συμπλήρωσε λέγοντας πως "Το νερό αυτό δεν είναι ρευστό, αλλά συγκρατείται εντός των πετρωμάτων. Δεν είναι ένας ωκεανός σε στιλ Ιουλίου Βερν, όπου μπορεί να πλέει μια βάρκα», , ο οποίος μελέτησε το διαμάντι και τη δημιουργία του σε ένα υγρό περιβάλλον. Η σχετική δημοσίευση από διεθνή επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Γράχαμ Πίρσον, έγινε στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το BBC, το «Science» και τη βρετανική «Γκάρντιαν».

Στη χειρότερη περίπτωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρέπει να υπάρχουν τοπικές «οάσεις» νερού στο εσωτερικό της Γης, που από κοινού απαρτίζουν ένα τεράστιο απόθεμα νερού στη περιοχή ακριβώς κάτω από τον φλοιό. Το νερό μπορεί να διαλύεται σε λιωμένο μάγμα, να φθάνει κάτω από τις τεράστιες τεκτονικές πλάκες και να τις εξασθενεί, με συνέπεια να διευκολύνονται οι εκρήξεις των ηφαιστείων.