Αλληλο-ανοίγουν πρεσβείες ΗΠΑ και Κούβα! Τέλος εποχής!

Αν κάποιος μας έλεγε πριν λίγο καιρό πως η ΗΠΑ και η Κούβα θα λύσουν τις διαφορές τους θα τον λέγαμε τρελό. Κι όμως, από χθες, ΗΠΑ και Κούβα άνοιξαν και πάλι τις πρεσβείες τους στην Αβάνα και την Ουάσιγκτον αντίστοιχα, στο πλαίσιο της ιστορικής προσέγγισης που ξεκίνησαν πέρυσι ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ραούλ Κάστρο, αδερφός του Φιντέλ Κάστρο.

Τα κτίρια που στεγάζουν τα Γραφεία Συμφερόντων καθεμιάς από τις δύο χώρες στην πρωτεύουσα της άλλης ανέκτησαν αυτομάτως το καθεστώς της πρεσβείας το πρώτο λεπτό της 20ης Ιουλίου, ως συνέπεια της συμφωνίας που ανακοινώθηκε στις 30 Ιουνίου.

Στην Ουάσιγκτον, μια τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 5:30 το απόγευμα στο κτήριο της κουβανικής αποστολής, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκεζ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ενός επικεφαλής της κουβανικής διπλωματίας από το 1959.

Ο Μπρούνο Ροντρίγκεζ θα μεταβεί στη συνέχεια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, με τον οποίο θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου περίπου στις 20:45 (ώρα Ελλάδας).

Στην Αβάνα δεν προβλέπεται να γίνει αύριο κάποια τελετή, όμως το κτίριο της παραλιακής λεωφόρου Μαλεκόν θα μετατραπεί σε αμερικανική πρεσβεία. Οι διπλωμάτες θα περιμένουν, ωστόσο, την άφιξη του Τζον Κέρι μέσα στο καλοκαίρι, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, για να υψώσουν την αμερικανική σημαία, ανέφερε αμερικανική διπλωματική πηγή.

Ότι και να λέμε, αυτό είναι όντως το τέλος μιας εποχής!