Έμπολα: Το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ

Ο εφιάλτης τελικά, χτύπησε και την πόρτα της Δύσης. Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα του ιού Έμπολα στις ΗΠΑ. Το επιβεβαίωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών (CDC).

Ο ασθενής είναι ένας Αμερικανός από το Τέξας, που πρόσφατα είχε ταξιδέψει στη Λιβερία. Σύμφωνα με τους γιατρούς, μετά την επιστροφή του δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα, καθώς ανέπτυξε συμπτώματα αρκετές ημέρες μετά. Προφανώς, εισήχθη αμέσως σε μονάδα απομόνωσης στο νοσοκομείο του Ντάλας Health Presbyterian.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αμέσως μόλις έγινε γνωστό το πρώτο κρούσμα Έμπολα στις ΗΠΑ, συνομίλησε με τον διευθυντή του CDC, Τόμας Φρίντεν, σχετικά με τα «αυστηρά πρωτόκολλα απομόνωσης» για τον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης περισσότερων κρουσμάτων του ιού Έμπολα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος αμέσως μετά, ο Δρ. Φρίντεν δήλωσε ότι το CDC είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την υπόθεση και τόνισε ότι υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για την ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης.

Υπάρχουν αρκετοί όμως που εκφράζουν φόβους, ακριβώς επειδή ο ασθενής για πολλές μέρες κυκλοφορούσε κανονικά. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται πως θα δώσει το οκ για την χορήγηση πειραματικών φαρμάκων ή πλάσματος αίματος ως ενδεχόμενη θεραπεία στον ασθενή.